A koktélok

Napjainkban egyre elterjedtebbé válnak a szórakozóhelyeken a koktélok fogyasztása. Nemcsak a bárokban és pub-okban, hanem számos étteremben is kiszolgálnak minket a kedvenc kevert italunkkal.

Több mítosz és legenda is kering a koktél kialakulásáról (egyesek szerint több, mint 600!), de a legelső hivatalos forrás 1806-ból származik. A The Balance and Columbian Repositori napilap május 13-ai számában jelent meg a koktél meghatározása: A koktél különböző szeszesitalokból, cukorból, vízből és keserűkből kevert kitűnő, élénk ital. 1862-ben jelent meg az első koktélkeverési kézikönyv. Vitathatatlanul az Egyesült Államok és Kuba bárjaiban lehetett rátalálni a koktélkészítés legavatottabb mestereire, a XX. század első éveiben. Ők voltak azok, akik a százféle összetevőből olyan italokat kevertek, melyek pompás színe és díszítése a büszke páva vagy a kakas farktollára emlékeztetett. Innen az elnevezés: cocks tail vagyis kakas farka.

A koktélok végtelen variációjának csupán az emberi fantázia és a kreatív kísérletezés szabhat határt. A kevert italok alapját nagyban befolyásolja az adott ország nemzeti szeszesitala. Ilyen például Mexikóban a tequila, a Karib-térségben a rum, Franciaországban a konyak, Oroszországban a vodka, Skóciában a whisky.

Magyarországon napjainkban a rum alapú kevert italok a legkedveltebbek, mint például a Pina Colada, Mojito és a Cuba Libre vagyis a Bacardi Cola. Szintén gyakran fogyasztják a vodka alapú Sex On The Beach, Long Island Iced Tea, Screwdriver (vodkanarancs) illetve tequila alapú Margarita és a Tequila Sunrise koktélokat is. A tengeren túl a legnépszerűbb a Daiquiri, Cosmopolitan és a Martini.

A bármixer alapvető eszköze a shaker. Ezt használjuk az olyan italokhoz, amelyek gyümölcsleveket, szirupokat, sűrű likőröket vagy más alaposabb összerázást igénylő hozzávalókat tartalmaznak. Először felöntjük a shakert jéggel, majd a tetejére öntjük a többi hozzávalót. A jég talán a legfőbb alkotóeleme a koktéloknak, majdnem mindegyikhez felhasználják. Mindig tisztának és frissnek kell lennie. A gyümölcsös italokban szuper a gyümölcslevekből készült jégkocka (pl. narancsléből vagy meggynektárból). Átlátszó italokban igen szépek a jégkockákba fagyasztott bogyók vagy gyümölcsdarabok. Díszítésnek mindig olyan gyümölcsöt használjunk, amit a koktél is tartalmaz. Ne túlozzuk el, de legyen hatásos!